Baza lunară proiectată de China ascunde un detaliu legat de NASA. Greșeala observată în imaginile de propagandă ale comuniștilor

de: Cojocaru Cristian
06 05. 2024
Captură de imagine din videoclipul chinezilor care prezintă Stația Internațională de Cercetare Lunară din 2045.

Videoclipul a fost lansat de Administrația Națională Spațială din China (CNSA) pe 26 aprilie, prezentând o redare CGI a viziunii Beijingului pentru Stația Internațională de Cercetare Lunară din 2045. În videoclip, un astronaut flutură steagul chinezesc deasupra unui campus de cercetare de pe Lună, în timp ce o navetă spațială cu forma caracteristică a unui Space Shuttle decolează în fundal, însoțită de un booster portocaliu.

Această navetă spațială seamănă izbitor cu NASA Space Shuttle, care era echipat cu booster-e portocalii datorită spumei folosite de NASA pentru a izola rezervoarele de combustibil în perioada în care s-au desfășurat 135 de misiuni între 1981 și 2011.

Prezența aparentă a Space Shuttle-ului în videoclipul Chinei este surprinzătoare, având în vedere că Statele Unite interzic NASA să colaboreze cu China în domeniul spațial, scriu cei de la Business Insider. De-a lungul timpului, Beijingul a subliniat că noua sa stație spațială și ambițiile sale pentru o bază lunară sunt independente și conduse de China.

Naveta spațială Atlantis pregătită pentru misiunea 51-J, august 1985.

Eroarea recunoscută și cenzurată

Cu toate acestea, gafa video a fost observată și de partea chineză. În versiunea videoclipului difuzată a doua zi de către radiodifuzorul de stat CGTN, Space Shuttle-ul a fost estompat, utilizându-se un instrument de cenzură des folosit în China atunci când trebuie acționat rapid.

Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu trimisă de Business Insider.

CNSA își imaginează baza lunară ca un proiect internațional, construit în colaborare cu alte țări. Pentru a pregăti acest efort, CNSA a lansat vineri o sondă robotică spre Lună, în prima încercare mondială de a obține mostre din partea îndepărtată a satelitului natural al Pământului.

Competiția spațială între SUA și China

Pe de altă parte, relațiile sino-americane tensionate au făcut ca SUA să avertizeze că Beijingul, cunoscut pentru controlul resurselor terestre, nu ar trebui să fie primul care să stabilească o bază pe Lună.

NASA își concentrează acum atenția asupra noului său program Artemis, prin care își propune să aducă astronauți americani pe Lună pentru a doua oară. Bugetul pentru proiectul Artemis este de așteptat să ajungă la aproximativ 93 de miliarde de dolari până în 2025, iar NASA a solicitat guvernului SUA 7,6 miliarde de dolari pentru campania Artemis în 2025, reprezentând puțin peste un sfert din bugetul total de 25,3 miliarde de dolari.

Prima misiune cu echipaj a proiectului Artemis este așteptată să ajungă pe Lună la sfârșitul anului 2025, deși termenul inițial a fost stabilit pentru noiembrie 2024.

Prin urmare, gafa observată în imaginile de propagandă ale comuniștilor scoate în evidență această cursă acerbă pentru dominația lunară, cu ambele puteri, SUA și China, în încercarea de a stabili o prezență semnificativă pe suprafața Lunii.